Prima pagina arrow Arhiva proiecte arrow Activitate delincventa juvenila - clasele X A, X B
Activitate delincventa juvenila - clasele X A, X B Print E-mail

 

În prima jumătate a lunii decembrie, colectivele claselor a X-a A şi a X-a B de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”Bacău, îndrumate de diriginţii Irina Dromereschi şi Mircea Ambrosie au participat la o serie de activităţi având drept scop formarea comportamentului civic, social şi moral şi prevenirea delicvenţei juvenile.

Activităţile sunt reunite de proiectul educaţional interşcolar „Prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile în şcolile băcăuane”, proiect coordonat de profesor-metodist Lucica Ciupercă de la Colegiul Naţional „Ferdinand I”Bacău şi de prof. Gabriel Stan, director al C.C.D. Bacău. Iniţiatorii şi participanţii în cadrul proiectului şi-au propus activităţi de informare, conştientizare, consiliere şi sprijinire a elevilor în procesul formării şi maturizării lor ca persoane responsabile şi integre ale comunităţii.

În prima activitate desfăşurată la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”Bacău din 08.12.2010  i-a avut ca parteneri de dialog pe elevii celor două clase, diriginţi şi ofiţerii de prevenire: insp. Gabriel Ştefănescu şi Ramona Iftime din cadrul compartimentului de analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi agent principal Ionuţ Corniţă din cadrul Secţiei 2 Poliţie Bacău. În vederea pregătirii antiinfracţionale şi antivictimale a elevilor acestei unităţi de învăţământ au fost prelucrate materiale informative tipărite şi audio-video şi s-au purtat discuţii privind: Legea 61/1991 şi sancţiunile aplicate în cazul încălcării prevederilor ei, delicvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, normele de prevenire a tâlhăriilor şi furturilor din S.C., locuinţe şi maşini, măsuri de prtevenire a violenţei şcolare, fenomenul infracţional pe fondul consumului de substanţe etnobotanice, droguri şi băuturi alcoolice.

Cea de-a doua activitate a avut loc miercuri, 15.12.2010 în prezenţa consilierului psihopedagog Marta Butnaru de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău. Tematica abordată a fost consumul de droguri în varianta cea mai accesibilă pe „piaţă”, respectiv „etnobotanicele”. Prezentarea materialelor informative audio-video au stîrnit discuţii vii despre conţinutul acestor amestecuri de plante şi substanţe chimice periculoase pentru sănătate, care creează rapid dependenţă şi al căror consum alterează starea de conştiinţă. Elevii au fost informaţi şi au discutat despre riscurile în plan fiziologic şi psihologic la care se expune o persoană atunci când consumă astfel de substanţe şi despre modalităţile de prevenire şi intervenţie atunci când este nevoie.

Joi, 16.12.2010, 16 dintre elevii claselor a X-a A şi a X-a B împreună cu prof. Irina Dromereschi s-au deplasat la Penitenciarul Bacău unde timp de două ore le-au fost prezentate clădirile în care se află în detenţie minori, tineri şi femei, clubul penitenciarului unde au stat de vorbă cu cinci dintre tinerii condamnaţi şi personalul care au supravegheat întreaga activitate. Elevii au aflat de la cei în cauză despre: programul zilnic, condiţiile de detenţie, tipurile de regim în funcţie de gravitatea infracţiunii comise, condiţiile de studiu, muncă şi recreere. „Povestea” fiecăruia dintre cei cinci condamnaţi, motivele, circumstanţele în care au comis faptele pe care acum le ispăşesc şi mai ales îndemnurile de a preţui libertatea, familia care îi sprijină, de a-şi alege cu grijă prietenii şi locurile de distracţie au fost o experienţă vie a celor prezenţi. Activitatea s-a bucurat de colaborarea şi sprijinul d-nei, .... directorul acestei instituţii şi de îndrumarea şi explicaţiile d-lui subcomisar de penitenciare Valeriu Ştefănescu.

Pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie acest tip de activităţi vor continua, domeniile abordate fiind prevenirea şi combaterea consumului de tutun, a bolilor cu transmitere sexuală, consecinţele nerespectării legii şi responsabilitate.

  • Image folder specified does not exist!
  •  

 
< Prev   Next >